Individualaus namo statyba. Turto vertintojo patarimai

 

VĮ Registrų centro duomenimis, Lietuvoje individualių namų ir kotedžų statybos leidimų skaičius išaugo 30 proc., o Vilniuje – net 50 proc. Pradėjus individualaus namo statybas svarbus yra ne tik pačių statybų procesas, bet ir jų finansavimas bei nekilnojamojo turto vertinimas. Apie dažniausiai žmonėms kylančias problemas bei jų sprendimo galimybes vertinant namus įkeitimui pasakoja INREAL vertintoja Birutė Sukarevičienė.

Turto vertinimas – tai procedūra, kuri gali būti atlikta tik turint reikalingus matavimus ir registraciją VĮ Registrų centre. Būna, žmonės suplanuoja statybas etapais: pamatai, sienos, perdangos, stogas ir t.t. ir nustemba, kad norint gauti kiekvieno etapo finansavimą, būtini vis nauji kadastriniai matavimai, nes ankstesni nebegalioja. Kodėl negalioja? Nes, pavyzdžiui, vertinant pamatus ar pastato pirmąjį aukštą nėra aiškus namo plotas. Norint gauti tokį etapinį finansavimą tenka registravimo procedūrą kartoti prieš kiekvieną vertinimą. Neužtenka vien atlikti naujus kadastrinius matavimus. Dokumentus taip pat reikia kelti į LR Statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinė sistemą „Infostatyba“ ir registruoti VĮ Registrų centre. Tai kainuoja ne tik pinigus, bet ir laiką. Tik atliktus registraciją galima pradėti turto vertinimo procedūrą.

Savo klientams visada rekomenduojame, jei tik yra galimybė, pirmuoju etapu pastatyti „dėžutę“ – pamatus, sienas, perdangą, stogą – ir tik tada darytų etapinę registraciją. Esant 50-60 proc. baigtumui užfiksavus realų namo plotą ir tūrį, kituose statybos etapuose gali nereikėti daryti naujų kadastrinių matavimų. Tarkim, įrengus namą iki dalinės apdailos lygio, vertintojas galės naudotis tais pačiais kadastrinių matavimų duomenimis. Nauji bus reikalingi tik pačioje pabaigoje, registruojant 100 proc. baigtumą.

Kitas aktualus klausimas, kurį neretai išgirstame – „Ar jūs galėsite įvertinti „tokia“ suma? Ar mano investicijos į geras medžiagas, dizainą ir t.t. atsispindės vertėje?“ Vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą neįmanoma. Jeigu statant namą planuojama skolintis iš banko, geriau pasitarti su vertintoju, kokie yra lūkesčiai ir planuojamos investicijos. Vertintojas visada galės pasakyti, kokios yra vyraujančios pilnai bei dalinai įrengtų namų rinkos kainos.

2 thoughts on “Individualaus namo statyba. Turto vertintojo patarimai

  • 2018 7 rugpjūčio at 9:53
    Permalink

    Geriausiai finansuojamas modelis yra 80+ procentų namo baigtumas.Statyti nuo pamatų yra sudėtinga,o ir finansavimas darosi sudėtingas.Nenori bankai finansuoti būsimų darbų kažkodėl.Pirma reikia atlikti darbus tada gausite pinigus.Tai kam reikalingas bankas?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *