Šiauliuose – „virvės traukimas“ tarp būsto pirkėjų ir pardavėjų

Šiauliai

Šiauliuose, kaip ir kituose didesniuose šalies miestuose, šių metų pirmojo pusmečio nekilnojamojo turto (NT) rinkos rezultatai buvo prastesni nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Daugiau nei trečdaliu krito butų sandoriai (nuo 825 iki 538). Poveikis individualių namų ir sklypų segmentams buvo mažesnis. Sandorių skaičius sumažėjo, atitinkamai, 17 proc. (nuo 116 iki 96) ir 12 proc. (nuo 395 iki 347). Pasak INREAL NT brokerio Šiauliuose Vaido Čiuknos, birželio antra pusė ir liepa jau buvo ypatingai aktyvi, ir rinka sugrįžta į vėžes,  tačiau pirkėjų ir pardavėjų lūkesčiai dėl NT kainų tendencijų vis dar skiriasi.

Paskelbus karantiną pirmas dvi savaites buvo visiškas štilis. Balandžio pabaiga ir gegužė jau truputį buvo aktyvesnis laikas, o po karantino atšaukimo beveik sugrįžome į prieškarantininį lygį – žmonės domisi, rašo, skambina, važiuoja apžiūrėti objektų ir daro sprendimus“, – pasakoja V. Čiukna. Pirkėjai domisi skirtingų segmentų NT – ir butais, ir individualiais namais, ir sklypais statybai.

Vaidas Čiukna, „Inreal“ NT brokeris
Vaidas Čiukna, „Inreal“ NT brokeris

Šiauliuose sklypų pasirinkimas didelis, bet klientus labiau traukia tie, kuriuose yra privestos komunikacijos: vanduo, kanalizacija, dujos, tvarkoma infrastruktūra. Priklausomai nuo vietos, sklypo su visomis komunikacijomis kaina svyruoja nuo 1000 iki 2000 eurų už arą. „Pirkėjai įsivaizdavo, kad  dabar atėjo krizė, ir kainos kris. O jos nemažėja. Balandžio-gegužės mėnesį neretas derybas pradėdavo prašymu nuleisti 30-40 proc., tačiau pardavėjai nesutikdavo. Dabar jau tokių nuolaidų nebesitikima, ir pirkėjai pamažu susitaiko su realybe, kad ši krizė turėjo kitokį poveikį NT rinkai nei prieš dešimtmetį, ir šių krizių priežastys ir valdymas buvo skirtingi“, – sako V. Čiukna.

NT plėtotojai darbų nesustabdė

Šiauliai – ketvirtas pagal dydį šalies miestas, tačiau naujo būsto plėtra jame vis dar išlieka vangi, nors tai, kas išplėtojama naujo, nuperkama beveik iš karto, vos prasidėjus statyboms. Kainos pirminėje rinkoje siekia 1100–1500  eurų/kv.m būsto su daline apdaila. Palyginimui antrinėje rinkoje butai kainuoja 600–800 eurų/kv.m. „Nauji daugiabučiai Vasario 16-osios g. 3 ir Višinsio g. 3 dar neužbaigti, bet mažesnio ploto laisvų siūlomų būstų čia jau nėra“, – pasakoja V. Čiukna. Vos po vieną–du būstus likę naujos statybos projektuose A. Mickevičiaus g. 3, Rygos g. 7, Ramygalos g. 2, „Aušros alėjos namų projekte“, Gvazdikų takas 6, Šilutės g. 11. Tiesa, pastarasis planuoja naują plėtros etapą.     

Gvazdikų tako 6 gyvenamasis projektas Šiauliuose

Darbai vyksta ir „Malūno parko“ projekte, kur liepos pabaigoje startavo trijų aukštų 12 butų gyvenamojo namo statybos.

„Malūno parko“ kvartale – įvairūs NT segmentai

„Malūno parko“ (vystytojas UAB „Grandbera“) kvartalo plėtra Šiaulių pietinėje pusėje, maždaug 3,5 km nuo miesto centro pradėta 2018 metais. Projektas išskirtinis tuo, kad yra tarsi mini NT rinka viename kvartale, kur siūloma įvarios paskirties ir segmentų nekilnojamojo turto. Beveik 5 ha uždaroje kvartalo teritorijoje bus išplėtoti 4 daugiabučiai (iš viso 48 butai) ir 3 dvibučiai kotedžai, suformuota 20 sklypų su visomis komunikacijomis individualių namų statybai. Kvartalas turės savo visuomeninę zoną su sporto aikštynu bei komercinės paskirties teritoriją. Plėtotojas per pandemiją vykdydamas įsipareigojimus, darbų nestabdė, tad pirmieji naujakuriai įsikurs dar šiemet.

Esame nedideli vystytojai, ir mūsų įmonės veiklos diversifikuotos, tad didelio neigiamo poveikio pandemija ir karantinas mums nepadarė – viskas, kas buvo numatyta, yra tęsiama. Stengiamės padaryti taip, kad ir patys norėtume čia apsigyventi. Nemažai įmonės darbuotojų yra įsigiję sklypus šiame kvartale ir rengiasi čia gyventi“, – pasakoja Lina Katkevičienė, „Grandberos“ projektų vadovė.

„Malūno kvartalas“ Šiauliuose
„Malūno kvartalas“ Šiauliuose

Iš dvylikos naujai pradėto statyti daugiabučio butų keturiems jau sudarytos preliminarios pirkimo-pardavimo sutartys. Dar keturi yra rezervuoti. Didelė dalis naujų rezervacijų atliko šiauliečiai, sugrįžę prieš karantiną iš užsienio. 2–3 kambarių (43–67 kv.m) butų su daline apdaila kaina – 1290 eur/kv.m. Pasak L. Katkevičienės, karantino metu buvo pirkėjų, kurie pageidaudavo ir 20 proc. mažesnės kainos, tačiau „Malūno parko“  projekte laikomasi principo, kad skelbiama kaina yra galutinė ir galimos tik visiškai simbolinės nuolaidos. Klientui pageidaujant įmonė apsiima butus įrengti, tačiau didesnė Šiaulių pirkėjų dalis nori tai daryti patys.

Žemės sklypus parduoti tikimasi iki šių metų pabaigos. Iki 2021-ųjų vidurio ketinama užbaigti pirmąjį daugiabutį, gatvės asfaltavimą, poilsio zoną bei sporto aikštyną. Viso kvartalo gyvenamosios dalies projektą planuojama įgyvendinti 2023 metais. Komercinės dalies plėtrai tikslių planų kol kas nėra“, – teigia L. Katkevičienė.

Nuomos kainos spėjo ir nukristi, ir vėl užaugti

Būsto nuoms rinka atsigavo dar greičiau. Vidutinė būsto nuomos kaina Šiauliuose pandemijos ir karantino laikotarpiu buvo šiek tiek sumažėjusi, tačiau gegužę vėl ūgtelėjo, o liepos mėnesį jau buvo didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Išsinuomoti vieno kambario butą (ne bendrabutinio tipo) Šiauliuose šiuo metu kainuoja apie 140-220 eur/mėn., 2 kambarių – 190-370 eur/mėn. priklausomai nuo vietos ir įrengtumo.

Visoje šalyje koronaviruso pandemija paralyžiavo viešbučių veiklą. Beveik išnykęs turizmas sudavė stiprų smūgį segmentui. Tuo tarpu Šiauliuose viešbučiai sėkmingai veikia dėl dislokuotų NATO karių. Visi didieji miesto viešbučiai yra pilnai apgyvendinti.

Panevėžyje – augantis sklypų individualiems namams poreikis

One thought on “Šiauliuose – „virvės traukimas“ tarp būsto pirkėjų ir pardavėjų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *