Panevėžyje – augantis sklypų individualiems namams poreikis

Daugiabučio statybos Panevėžyje
Daugiabučio statybos Panevėžyje

2020-ųjų pavasario pandemija ir karantinas Panevėžyje taip pat pristabdė nekilnojamojo turto (NT) rinką. Pirmąjį metų pusmetį butų sandorių skaičius krito daugiau nei 1,5 karto, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu periodu. Tuo tarpu individualių namų ir žemės sklypų segmentams poveikis buvo mažesnis, pardavimai smuktelėjo, atitinkamai,  20 proc. ir 15 proc. Pasak „InrealPanevėžio NT brokerės Kristinos Šlikienės, išlieka per pandemiją išaugęs dėmesys sodyboms, individualiems namams ir potencialiems sklypams, kur jie galėtų būti pastatyti. Panevėžio NT kainos nemažėja, o vystytojai tęsia pradėtus projektus.

Auga individualių namų paklausa

Karantinas akivaizdžiai pademonstravo „gyvenimo ant žemės“ privalumus. „Pandemijos metu kilęs rinkos dėmesys individualiems namams bei žemės sklypams jų statybai, neslopsta. Parduodami net „užsigulėję“ objektai, kurie anksčiau rinkai neatrodė itin patrauklūs“ , – pasakoja K. Šlikienė.

Kristina Šlikienė, „Inreal“ NT brokerė
Kristina Šlikienė, „Inreal“ NT brokerė

Jai antrina ir Panevėžio NT įmonės „Viktauga“ vadovas Mindaugas Vidzėnas. Ši įmonė Panevėžyje plėtoja du daugiabučių projektus bei individualių namų kvartalą Molainiuose. Anot jo, gyvenimas individualiame name – tai galimybė būti arčiau gamtos, daugiau privatumo ir žalumos – karantinas šių privalumų vertę žymiai padidino. „Karantino metu buvo sąstingis, tačiau vos tik sušvelnino jo sąlygas, pasipylė skambučiai, domėjimasis buvo labai aktyvus ir per kelias savaites įvyko net 3 namų sandoriai“, – pasakoja M. Vidzėnas. Šiuo metu iš 19 namų „Tvenkinio kvartale“ Molainiuose pastatyta – 15, parduota – 13. Projektą ketinama užbaigti iki šių metų pabaigos.

Kvartalas vystomas su pilna infrastruktūra – gatvės, šaligatviai, apšvietimas. Nemažai pirkėjų jau įsikūrę – tai sukuria papildomą trauką ir vertę ne tik naujakuriams, bet ir kitiems Panevėžio vystytojams, valdantiems aplinkinius sklypus. Juose taip pat prasideda judesys. Šalimais formuojamas sklypų kvartalas, tiesiamos gavės, vedamas vandentiekis, kanalizacija.

Trūksta sklypų su įrengta infrastruktūra

Sklypų namų statyboms pirkėjai ieško pastoviai – kiekvieną dieną skambučių sulaukiu, bet problema ta, kad Panevėžyje labai menka pasiūla sklypų su įrengta infrastruktūra: elektra, vandentiekiu, kanalizacija, normaliu, kad ir ne asfaltuotu, privažiavimu“, – pasakoja K. Šlikienė. Anot jos, aplink miestą yra daug suformuotų žemės sklypų, bet jie nesutvarkyti – tiesiog laukai, neparengti gyvenamųjų namų statybai. Tokių sklypų kainos nedidelės – svyruoja apie 100–200 eurų už arą, bet pirkėjams jie nepatrauklūs. „Jeigu sklypas nutolęs nuo kelio puskilometrį, tiesiog lauko viduryje, susikurti pačiam jame visą gerbūvį – ir sudėtinga, ir labai brangu, todėl retas ryžtasi tokį nusipirkti“, – pasakoja „Inreal“ NT brokerė.

Panevėžio NT rinka laukia plėtotojų, kuriė imtųsi parengti sklypų masyvą individualioms statyboms, nes įrengti infrastruktūrą kvartalui yra pigiau nei pavieniams gyventojams. Patrauklių sklypų masyvų galėtų atsirasti Stetiškėse, Molainiuose, Dembavoje. „Žinau, kad tokių planų turi kai kurie Panevėžio NT vystytojai, bet daugiausia tai – tik „planai“. Sklypų su infrastruktūrą kainos svyruoja nuo 1700 iki 3000 už arą“, – teigia K. Šlikienė.

Kitaip popandeminė situacija klostosi butų rinkoje

Pirmąjį šių metų pusmetį Panevėžyje buvo parduoti 389 butai (2019 per tą patį laikotarpį – 617 butų). Pasak K. Šlikienės, NT pirkėjų susidomėjimas butais Panevėžyje vis dar nepasiekia buvusio aktyvumo. „Skambina, domisi, bet sprendimus priima lėčiau. Tai susiję ir su sugriežtinta bankų paskolų suteikimo politika. Jeigu prieš pandemiją būtų užtekę 15 proc. nuosavų lėšų, tai dabar daugeliu atvejų reikalaujama 30 proc.“, – pasakoja K. Šlikienė. Nepaisant gana dramatiško pardavimų kritimo, butų kainos kol kas stabilios. 1 kambario buto kaina Panevėžyje svyruoja nuo 25 000 iki 30 000 EUR, 2 kambarių – nuo 30 000 iki 40 000 EUR, 3 kambarių – nuo 45 000 iki 55 000 EUR. Vidutinė kvadratinio metro būsto kaina, atsižvelgiant į kambarių skaičių, antrinėje rinkoje siekia 700 – 800 EUR/kv. m.

Pirminė, naujos statybos, butų rinka taip pat išlaiko kainas. Nelinkusi jų mažinti ir „Viktauga“ savo projekuose, nors pripažįsta, kad dėmesio dėl butų šiuo metu sulaukia kur kas mažiau nei prieš pandemiją. Įmonės plėtojamame daugiabutyje Klaipėdos g-vėje kainos (su daline apdaila) siekia 1300 EUR/kv. m, Žemaičių g-vėje – 1000 EUR/kv. m.

Šiuo metu esame pardavę daugiau nei trečdalis butų – 8 iš 18, statome trečią ir ketvirtą namo aukštus. Planavome projektą užbaigti lapkritį, tačiau pandemija ir karantinas pakoregavo darbų grafikus ir projekto pabaiga nusikėlė į kitų metų pradžią“, – sako M. Vidzėnas.

Įmonės planuose – kotedžų kvartalas Kniaudiškių gatvėje. „Turime tikslą priartinti kotedžo kvadratinio metro kainą prie buto kainos, tad pirkėjai galės rinktis produktą pagal savo asmeninius prioritetus – butas arčiau centro ar kotedžas – toliau, bet su nuosavu žolės sklypeliu už durų.  Kokia bus rinka, kokia situacija – tai parodys laikas. Kokybiškas, teisingas produktas ras pirkėją“, – įsitikinęs M . Vidzėnas.

Nuomos rinkoje paklausa viršija pasiūlą ir augina kainas

Kitaip nei vegetuojantys butų pardavimai, būsto nuomos rinka šiuo metu itin aktyvi, nes klientų grupę papildė pandemijos pradžioje sugrįžę emigrantai, o pasiūlos daugiau neatsirado. „Pandeminė situacija vis dar labai neaiški, todėl daugelis sprendimus atideda bent iki rudens ar kitų metų pradžios. Dauguma sugrįžėlių dar tikisi vėl išvažiuoti, tačiau pas tėvus ar gimines ilgesniam laikui apsistoti nenori, todėl ieško būsto išsinuomoti“, – pasakoja K. Šlikienė. Padidėjusi būsto nuomos paklausa sujudino rinką. Prabangūs butai centre, kurie anksčiau neturėjo itin didelio populiarumo, dabar išnuomojami gana greitai. Šiuo metu 1 kambario buto nuoma Panevėžyje kainuoja apie 140–200 EUR/mėn., 2 ir 3 kambarių – 250–350 EUR/mėn., priklausomai nuo būsto vietos, amžiaus ir įrengtumo.

Apie Panevėžio NT rinką 2019 metais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *