Turto vertintoja: būstų kainos Mažeikiuose neadekvačios jų vertei

Mažeikių individualių namų kvartalas

Mažeikiai – nedidelis miestas, lyginant su Vilniumi, Kaunu ar Klaipėda. Nauji daugiabučiai čia nestatomi, tad pasiūla – labai ribota. Skurdi pasiūla pati savaime kainų neaugina. Jos didėja tada, kai sutrinka pasiūlos ir paklausos balansas. „Būstų kainos per kelis paskutinius mėnesius taip išaugo, kad tenka koreguoti vertinimo metodiką – pusmečio vidurkiai visiškai nebeatitinka šiandienos situacijos“, – teigia INREAL vertintoja Mažeikiuose Rasa Kniežauskienė.

Šiuo metu už įrengtą senos statybos butą arba individualų namą ar kotedžą su daline apdaila gali būti prašoma 1000 Eur/kv.m ir daugiau. „Klientai, atėję pasikonsultuoti, nebeklausia, už kiek galėtų nusipirkti būstą. Jie teiraujasi, ar apskritai laikas dabar jį pirkti. Būsto kainų augimas nebekoreliuoja su atlyginimų augimu, tai mažina galimybę jaunoms šeimoms įsigyti patrauklesnį būstą, perkamas mažiau likvidus turtas už dideles kainas. Manyčiau, kad kainų riba, iki kurios žmonės dar gali įsigyti būstus už adekvačią vertei kainą, Mažeikiuose jau peržengta. Tiesa, situaciją regionuose šiek tiek gelbsti valstybės parama jaunoms šeimoms, suteikianti nuo 15 iki 25 proc. būsto vertės subsidiją, kuri gali būti panaudota kaip pradinis įnašas būsto pirkimui“, – sako R. Kniežauskienė.

Rasa Kniežauskienė, INREAL vertintoja
Rasa Kniežauskienė, INREAL vertintoja
Daugėja konversinių nekilnojamojo turto projektų

Nepaisant būsto kainų augimo, jos nėra tokios, kad nekilnojamojo turto (NT) plėtotojams apsimokėtų statyti naujus daugiabučius, tačiau konversija yra pigesnė. Jau ir iki šiol Mažeikiuose buvo vienas kitas į būstus konvertuotas administracinis pastatas. Parduoti banko, restorano, kitos paskirties pastatai yra perdaromi į butus, ir rinkai jie yra patrauklūs. Konvertuoti administracinius pastatus į tinkamus gyvenimui būstus yra pigiau nei pastatyti naują namą. Tokie butai išsiskiria unikaliu suplanavimu, aukštesnėmis lubomis, dažniausiai yra puikiose miesto vietose, todėl šis segmentas turi savo auditoriją. Būstų kaina su daline apdaila konversiniuose projektuose Mažeikių centre yra apie 1100 Eur/kv.m. Preliminarios sutartys dėl pirkimo dažnai sudaromos pačioje projekto pradžioje.

Atnaujinamos teritorijos

Mažeikiuose įgyvendinami ir teritorijų konversijos projektai. Ant Ventos upės kranto, ties Krucių malūnu 1 ha sklypo plote projektuojami naujos statybos ir modernaus suplanavimo kotedžai. Tikėtina, kad 1 kv.m. kaina juose sieks apie 1200 Eur (su daline apdaila).

Teritorija ties Krucių malūnu, Mažeikiuose
Teritorija ties Krucių malūnu, Mažeikiuose

Anot INREAL vertintojos, suaktyvėjo sklypų paieškos senamiestyje, kur apleisti senos statybos namai. Įsigijus vieną didelį ar keletą gretimų sklypų, jie apjungiami, daromi sklypų padalinimai, griaunami seni pastatai ir statomi nauji namai arba kotedžai.              

Aktyviai plečiasi individualių namų kvartalai

Individualių namų segmentas, kaip ir konversiniai projektai, yra pajėgūs konkuruoti su butų kainomis. Pietinėje Mažeikių miesto dalyje, Ventos vingyje suplanuotas apie 30 gyvenamosios paskirties sklypų kvartalas individualiems namams. Daugelyje vietovių suprojektuoti namai rezervuoti dar neprasidėjus statyboms. Iš viso šiuo metu Mažeikiuose vyksta bent 50 individualių namų statybų.

Investuojama ne tik į gyvenamąjį NT

Mažeikiuose juntamas sandėliavimo patalpų trūkumas, ieškoma tinkamų sklypų logistikos ir gamybos objektų statybai“, – sako R. Kniežauskienė. Privačių investuotojų iniciatyva Mažeikių miesto centrinėje dalyje, Pavenčių g., iškils naujas sporto ir laisvalaikio praleidimo kompleksas, kurio vertė – apie 1,5 mln. eurų.

Butų kainos Mažeikiuose pavijo ikikrizines

One thought on “Turto vertintoja: būstų kainos Mažeikiuose neadekvačios jų vertei

  • 2021 25 rugpjūčio at 18:52
    Permalink

    Tuoj Lietuvoj namų ir butų kainos bus kaip europos pagrindinėse valstybėse, ypač miestų centruose. Dabar jau kainos nerealios, žmogeliukai išsigandę pradėjo supirkinėt namus ir butus, dar tas karantinas nemažai pakoregavo statybinių medžiagų kainas visam pasaulį, nuo to dar sukilo ir būsto kainos

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *