Butų kainos Mažeikiuose pavijo ikikrizines

Per 3 metus butų kainos Mažeikiuose ženkliai pakilo. „Inreal“ Vertinimo departamento Mažeikių skyriaus vadovės Rasos Kniežauskienės teigimu, būsto kainos Mažeikiuose jau pasivijo ir net pralenkė ikikrizines. Paklausa, reaguodama į kainų šuolį, stabtelėjo. Per praėjusius 7 šių metų mėnesius individualių namų pirkimo-pardavimo sandorių skaičius Mažeikiuose sumažėjo beveik 30 proc., butų – 10 proc. „Bankai reaguodami į kainų šuolį taip pat įjungė stabdžius. Retam, perkančiam Mažeikiuose būstą, šiandien suteikiama didesnė nei 75 proc. paskola“, – sako R. Kniežauskienė.

Už seną, nerenovuotą vieno kambario butą, prieš kelis metus kainavusį 10 000 eurų, šiandien prašoma iki 20 000 eurų. Gerai suremontuotas 2 kambarių butas renovuotame name Mažeikiuose kainuoja apie 30 000 eurų, nors už tokį butą geroje vietoje, miesto centre gali prašyti ir 40 000 eurų. 2-3 kambarių, 50-64 kv. m butai Mažeikiuose populiariausi, kainuoja nuo 35 000 eurų iki 50 000 eurų. Butų kainų „žirklės“ – plačios, o pirkėjai už patikusį butą yra linkę permokėti daugiau nei nurodoma vertinimo ataskaitoje. Įtakos kainų augimui turi ir valstybės parama jaunoms šeimoms.

Renovacija – per brangi

Senų daugiabučių renovacija Mažeikiuose vyksta, bet ji yra labai brangi – gali prilygti iki 70 proc. buto kainai. „Jeigu 3 kambarių butas sename name kainuoja 35 000 eurų, tai jo renovacija – apie 20 000 eurų. O už 55 000 tokio buto niekaip neparduosi, nebent jis – išskirtinai geroje vietoje, ir renovacija būtų teisiškai patvirtinta, įregistruota ir pasiteisinusi, kas yra reta. Kitaip neįmanoma būtų tokia suma įvertinti. Vienas namas Mažeikiuose atsijungė nuo miesto tinklų ir įsirengė saulės kolektorius šildymui. Kol kas sunku pasakyti, ar tai pasiteisins. Be to, tokios vienos inovacijos neužtenka vertei pakelti, ypač jeigu laiptinės siauros „chruščiovinės“, o vieta – nepatraukli“, – pasakoja R. Kniežauskienė.

Vieno kambario butai – gyvenimo pradžiai

Vieno kambario būstai Mažeikiuose nėra tokie populiarūs. Tokių butų kaina – tik 5-7 tūkstančių eurų mažesnė nei 2 kambari. Todėl net senjorai, kurie palieka didelio ploto namus ir atsikelia gyventi į miestą, renkasi didesnio ploto butus, kuriuose visada atsiras vietos aplankiusiems vaikams ar anūkams. Vieno kambario butų dažniausi pirkėjai – jaunuoliai, kurie nenori gyventi su tėvais, o augančios nuomos kainos pradeda slėgti. Sutaupius keletą tūkstančių pradiniam įnašui ir paėmus paskolą senos statybos vieno kambario butui, mėnesinis mokestis bankui yra apytikriai lygus nuomos kainai 100-150 eur/mėn.

Mažeikių NT plėtros eksperimentas

Paskutiniai daugiabučiai Mažeikiuose buvo pastatyti prieš 20 metų. Nuo to laiko įgyvendintas vos vienas projektas – konversija, kurį galima būtų laikyti daugiabučiu namu. Projektą įgyvendino Mažeikių investuotojai miesto centre. Seno restorano pastatas buvo rekonstruotas į butus. Vieta gera – judri dieną, rami naktį. Suplanavimai – nestandartiniai, įdomūs. Kaina – 750 -1000 eur/kv. m. Už 100 kv. m būstą su daline apdaila prašoma 75 000 eurų. Tačiau didelio miestiečių dėmesio sulaukusiame projekte per metus pavyko parduoti tik 2 apartamentus iš 6. Anot „Inreal“ vertintojos, priežastis, veikiausiai, slypi mažeikiškių įsitikinime, jog tikras gyvenimo komfortas yra name ant nuosavos žemės. Jeigu naujos statybos būstas kainuoja beveik tiek pat kiek namas 3 km nuo miesto centro, žmogus rinksis antrą variantą.

Beveik viskas, kas yra statoma, – saviems poreikiams

Namai, kuriuos dauguma pirkėjų Mažeikiuose gali „įkąsti“ – iki 75 000 eurų. Bet už tokią sumą nuperkamas tik senas namas, pastatytas prieš daugiau nei 15 metų. Veikiausiai, jis yra labai didelis – 200 kv. m ir didesnio ploto, nepatogaus, šiandienos supratimu, suplanavimo. Tokį namą būtinai reikės renovuoti, o tai kainuos kita tiek“, – pasakoja R. Kniežauskienė. Naują apie 130 kv. m individualų namą – dėžutę be apdailos ir net be grindų betono Mažeikiuose galima nusipirkti už 100-120 tūkstančių eurų. Jeigu namas su visiška apdaila – nuo 150 000 eurų. „Tiek perkant seną namą, numatant renovaciją, tiek naują, galutinė suma bus panaši, todėl šeimos dažniausiai ieško naujos statybos namų, bet tokius parduoda labai retai“, – sako „Inreal“ vertintoja.

Pietuose – „Eifelio“ kvartalas

Pietinėje Mažeikių pusėje, tarp Mažeikių centro ir tvenkinių, formuojasi naujas „Eifelio“ kvartalas – teritorija išlyginta ir parengta sklypų pardavimui. Vieta labai patraukli, nes yra visa infrastruktūra: parduotuvės, mokyklos, darželiai. Kitoje tvenkinių pusėje – seniausia Mažeikių sodų bendrija „Raselė“. Didžioji dalis gyventojų – nebe sodininkai, o nuolatiniai gyventojai. Namas sodų bendrijų teritorijoje neretai tampa tarpiniu pasirinkimu tiems, kas nenori gyventi bute, bet neišgali įsigyti individualaus namo didesniame sklype. Dar kiek toliau, link Ventos upės – nauji augantys individualių namų kvartalai. Žemė čia brangi, gali kainuoti iki 4000 eur/aras.

Kalnėnų „pusiasalis“

Vakarinėje Mažeikių dalyje – Kalnėnų kvartalas, it pusiasalis įsiterpęs į miesto teritoriją. Šioje Mažeikių rajono dalyje gyventojai pradėjo kurtis prieš 20-25 metus – būstų „gigantomanijos“ laikotarpiu,  kai visiems norėjosi kuo didesnių namų. Šiandien 280 kv. m namas čia parduodamas už 160 000 eurų. Kalnėnų plėtra tęsiasi – šalia formuojasi naujas individualių namų kvartalas, kur gyventojai statosi sau jau ženkliai mažesnius, 120-150 kv. m. namus. Sklypą čia galima nusipirkti už 700-800 eur/kv. m, tačiau šiuo metu kvartale aktyviai asfaltuojami žvyrkeliai, kas, neabejotinai, kilstels žemės vertę.

Šiaurinėje miesto pusėje – prastesnė infrastruktūra

Nepaisant to, kad šio šiaurinė Mažeikių dalies plėtra buvo numatyta jau seniai bendruosiuose miesto planuose, asfaltuotų kelių čia nėra. Vandentiekis – miesto, bet kanalizacijos – nėra. Susisiekimą šiaurinei miesto daliai su centru apsunkina aktyviai veikiantis geležinkelis, kuris turi tik dvi pervažas. Tiesa, šiuo metu vyksta vakarinės pervažos rekonstrukcija, po kurios atsiras viadukas virš geležinkelio, nestabdantis eismo. Šiaurinėje miesto pusėje žemė ženkliai pigesnė – 600-800 eur/aras, nors pati, maždaug 9 ha teritorija,– vos 3 km nuo miesto centro. Teritorijoje suformuota apie virš 40 sklypų. Sulig kiekvienais metais jų skaičius auga, nes mažėja šalia esančios nebeveikiančio sąvartyno apsaugos zona. Iki Latvijos sienos šioje vietoje – vos 7 km.

Mažeikių šiaurės rytuose – Urvikių gyvenvietė. Dar prieš 5-6 metus sklypų kaina čia buvo apie 1000 litų už arą. Šiandien ji išaugusi 3-4 kartus.

Mažeikių NT rinka: pajudėjo dar prieš krizę suplanuoti projektai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *