Panevėžyje suaktyvėjo individualių namų ir kotedžų kvartalų plėtra

Vyčių kvartalas Panevėžyje

Pandemija buvo privertusi visus sunerimti dėl ateities, bet karantino periodai atskleidė gyvenimo „ant žemės“ privalumus, o nuotolinio darbo forma suteikė galimybę pasirinkti gyvenamąją vietą „nepririštą“ prie darbo vietos. 2022 metais, nepaisant neigiamų globalių politinių, ekonominių ir socialinių faktorių, Panevėžyje (mieste ir rajone) parduoti 498 namai. Didesnis pardavimų skaičius buvo tik rekordiniais 2021-aisiais. „Tikėtina, kad sandorių galėjo būti ir daugiau, jei šiame segmente būtų pakankama naujos statybos namų pasiūla“, –  teigia „Inreal“ vertintoja Rasa Šatinskienė.

Rasa Šatinskienė, INREAL

Menka namų ir kotedžų pasiūla

„Butų pasiūla Panevėžyje visada buvo didesnė, o namų pasirinkimo stigo. Butų ieškantiems paprastai pakanka skelbimų portalų. Tuo tarpu namų kategorijoje iš paieškos rezultatų eliminavus sodų namelius ir netinkamus gyventi senus trobesius lieka mažai pasirinkimo. Žemės sklypų namų ir kotedžų statyboms aplink visą miestą suformuota gana daug, bet Panevėžio nekilnojamojo turto vystytojai yra itin atsargūs – pastato vieną-du namus, sulaukia pirkėjų, ir tik tada imasi kito. Tiesa, paskutiniai dveji metai pakeitė šią tendenciją. Turime net keletą sėkmingai išplėtotų ir šiuo metu tebevystomų individualių namų kvartalų, kurie įrodė, jog šio segmento sėkmė slypi ne tiesiog „A+“ energinėje klasėje, bet ir gyvenamojoje aplinkoje, infrastruktūroje, bendruomenėje ir kaimynystėje“, – pasakoja R. Šatinskienė. Anot jos, naujai projektuojamuose individualių namų kvartaluose suplanuojami ir įrengiami asfaltuoti privažiavimai, šaligatviai, apšvietimas ar net žaidimų aikštelės. Sėkmingi pardavimo rezultatai rodo, kad kvartalų plėtra pasiteisina. Toks būstas Panevėžyje yra reikalingas ir paklausus.

Namų sandorių Panevėžio regione dinamika 2015 – 2022 metais

Panevėžyje pasiteisino kvartalo koncepcija

Vienas anksčiausiai patikėjusių tokiu panevėžiečių poreikiu yra „Viktaugos“ vadovas Mindaugas Vidzėnas. 2018-2022 metais vakarinėje Panevėžio dalyje, šalia Molainių tvenkinių buvo išvystytas 18 individualių namų „Tvenkinio kvartalas“. A+ energinės klasės 150 kv. m namai su daline apdaila buvo parduoti už 1000-1200 Eur/kv. m. Projekto sėkmės paskatinta šiuo metu „Viktauga“ rengiasi naujam „Pagojų kvartalo“ projektui. 2,50 ha ploto kvartale per ketverius metus planuojama pastatyti 19 kotedžų (87 butai).

„Viktaugos“ plėtojamas „Pagojų kvartalas“ Panevėžyje

„Panevėžyje pasiteisino kvartalo koncepcija – privatumas, pilna miesto infrastruktūra, vienoda architektūra, tvarkingos užbaigtos bendrosios erdvės, želdynų plotai. Kotedžas – tai tarpinis variantas tarp buto ir namo, suteikiantis gyvenimą „ant žemės“, kvartalo bendruomenę ir mažesnę kainą. Mieste šiuo metu nėra itin daug pasiūlos, sulaukiame nemažai skambučių – žmonės domisi projektu, tad, manau, tikrai atsiras norinčių įsigyti“, – pasakoja projektą plėtojančios bendrovės „Viktauga“ vadovas Mindaugas Vidzėnas.

A++ energinės klasės kotedžų plotai bus įvairūs – nuo 70 iki 120 kv. m. Naudojamos ilgaamžės, aplinkos poveikiui atsparios medžiagos, sukuriama galimybė įsirengti saulės baterijas kiekvienam pastatui. Šiemet planuojama pastatyti bent du A++ energinės klasės namus. Kotedžų kainos su daline apdaila sieks 1450 – 1600 Eur/kv. m. Lygiagrečiai bus vykdomas ir infrastruktūros projektas.

Namai nuperkami ankstyvoje plėtros stadijoje

2021-2022 metais pietrytinėje Panevėžio miesto dalyje, Vyčių gyvenvietėje buvo išplėtotas 6 namų kvartalas. 125 kv.m namai buvo parduoti labai greitai. Už namą su daline apdaila pirkėjai mokėjo apie 170 000 –190 000 eurų. Įmonė „JK Ranga“, stebėdama šio projekto pardavimų sėkmę, kaimynystėje suplanavo naują individualių namų kvartalą. „Namui svarbiausia yra vieta, o ši ribojasi su mišku ir pėsčiųjų takais, vingiuojančiais po visą mišką. Namai bus skirtingo suplanavimo, bet vientisos architektūros, kas suteikia kvartalui harmoningą aplinką. Bus numatytos vietos saulės baterijoms ir elektromobilių įkrovimo stotelėms. Į kvartalą jau atvesti nauji elektros tinklai, rengiamasi kloti miesto vandentiekį bei nuotekas, suprojektuota nauja asfaltuota gatvė, numatytas bendras gatvės apšvietimas. Šis projektas turės visa geriausia, ką surinkome iš visų savo plėtotų projektų“, – teigia bendrovės „JK Ranga“ komercijos direktorius Darius Urbonas.

„JK Ranga“ plėtojamas individualių namų kvartalas Vyčių gyvenvietėje, Panevėžyje.

7 individualių A++ energinės klasės namų kvartalą planuojama pastatyti iki šių metų pabaigos, o gerbūvį sutvarkyti 2024 metais. Projektas dar „duobės stadijoje“, jau susitarta dėl 5 namų pardavimo. 150 kv. m namų su daline apdaila kaina – 210 000 eurų. „Mūsų pirkėjai yra dviejų tipų. Vyresnieji, kurių šeimos poreikiai pasikeitė, ir jauni panevėžiečiai, kurie sugrįžo po studijų ir pagyvenimo didmiesčiuose supratę, kad Panevėžyje gyvenimas yra patrauklesnis auginant vaikus – dėl infrastruktūros artumo, gero susisiekimo, paslaugų kainų. O darbus praėję metai išmokė dirbti ir iš namų“ , – sako D. Urbonas.

Be šių projektų Panevėžio miesto gyvenamuosiuose kvartaluose ir priemiesčiuose pasiūloje šiuo metu yra apie 20 pavienių naujos statybos namų su daline apdaila ar visai be apdailos. Ar padidėjusi pasiūla paskatins paklausą, parodys pirmasis šių metų pusmetis.

Panevėžyje naujesni butai brango, apleisti – pigo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *