Panevėžyje naujesni butai brango, apleisti – pigo

Panevėžys
Panevėžys

Išaugusios statybų ir įrengimo kainos suformavo Panevėžyje dvi skirtingas būsto rinkos tendencijas. Naujesnių, tinkamų iš karto įsikelti ir gyventi, būstų kainos augo. Tuo tarpu, apleistų butų, kuriems reikalingas kapitalinis remontas, kainos mažėjo. „Klientai manęs klausia: Gal mums jį „patapetuoti“ ir tada greičiau nupirks? Nenupirks, jeigu tai bus kosmetiniai pagražinimai bute, kuriam reikalingas kapitalinis remontas“, – teigia „Inreal“ NT brokerė Kristina Šlikienė. Anot jos, anksčiau tokie butai būdavo įdomūs smulkiems statybinių paslaugų teikėjams, kurie juos suremontuodavo ir pelningai parduodavo. Dabar gi ir tokių nebeatsiranda, nes neapsimoka.

Senų butų, kuriems reikalingas kapitalinis remontas, kainos Panevėžyje šiuo metu siekia apie 860–950 Eur/kv. m. „Mano stebėjimu, kainos neaugo. Atvirkščiai, per tris mėnesius tokių remontuotinų butų kainos sumažėjo maždaug 50 Eur/kv. m. Atrodytų, keista – visur auga, o čia – mažėja. Bet tam yra priežastis – statybų kainų augimas. Labai pabrango ne tik statybinės medžiagos. Pasamdyti šiuo metu statybininkus, kurie galėtų suremontuoti butą – misija neįmanoma. Pirkti prieš žiemą būstą, kuriame negalėsi gyventi? Tokia perspektyva pirkėjams neatrodo patraukli“, – sako K. Šlikienė. Tikėtina, kad šio segmento kainos gali dar mažėti,  kol atitiks pirkėjų lūkesčius. Juolab, kad artėjanti žiema butų savininkams bus tikrai nepigi.

Pirkti suremontuotą brangesnį butą apsimoka labiau

„Tam, kad suremontuotum apleistą būstą, padarytum jį tinkamu gyvenimui, 300-400 Eur/kv. m investicijos šiandien neužteks. Prieš pusmetį 2 kambarių, apie 50 kv. m ploto butą sutvarkyti už 20 000 Eur buvo įmanoma. Šiandien to negana. Reikia bent 30 000, o ir daugiau“, – teigia „Inreal“ NT brokerė.  Naujai suremontuotų butų Panevėžyje, į kuriuos galima keltis ir gyventi, kainos šiuo metu siekia 1200-1300 Eur/kv. m. Per pusmetį jos ūgtelėjo iki 5 proc. Butų su daline apdaila naujuose projektuose kainos siekia apie 1450-1650 Eur/kv. m.

Kristina Šlikienė, „Inreal“ NT borkerė
Kristina Šlikienė, „Inreal“ NT borkerė
Individualių namų kvartalai Panevėžyje nesustoja augti

Individualių namų kvartaluose vis dar darbymetis – stengiamasi baigti statybas iki žiemos. Tačiau tie, kurie dar nepradėjo, taip pat ir Panevėžio plėtotojai, jau ima svarstyti – ar laikas startuoti naujus projektus. „Man dėsto: Sklypas įsigytas, projektai suderinti, net medžiagos supirktos, bet ar laikas, ar pirks? Jei medžiagos jau įsigytos, jei darbo jėga yra, jei kaina bus adekvati, pirkėjas atsiras“, – sako K. Šlikienė. Tiesa, ji pripažįsta, kad jau nėra tokio ažiotažo, kaip prieš pusmetį, kai sulaukdavo bent kelių skambučių per dieną su teiravimusi, ar žino, kas parduotų naujos statybos namą. Tačiau klientų yra. Geras paklausos rodiklis – kainos, o jos šiame segmente auga.

Individualių namų kvartalas Panevėžyje
Individualių namų kvartalas Panevėžyje

Anot „Inreal“ NT brokerės, retas 180–200 kv. m naujas namas Panevėžio priemiestyje prieš metus kainuodavo 200 tūkst. eurų. Šiandien tokia kaina jau nieko nebestebina. Perkami net namai „iš brėžinių“, t. y. nuo pat pradžių namai statomi už pirkėjo pinigus.

Paklausūs ir senos statybos, tinkami gyvenimui namai

Senesnės statybos namai, kurių nėra būtinybės skubiai remontuoti, taip pat noriai perkami. Tokių kaina svyruoja nuo 80 iki 160 tūkst. eurų, priklausomai nuo vietos, namo dydžio, būklės, įrengtumo.

„80 000 eurų – tai 3-4 kambarių buto kaina. Kai žmonės gali nusipirkti už panašią sumą nuosavą namą, jie renkasi būstą „su krapų lysve, smėlio dėže ir tvora“. Namas suteikia žmonėms daugiau autonomijos, galimybę individualiai nuspręsti dėl šildymo, turėti vietą automobiliui. Panevėžiečiams tai – svarbu. Atstumai nuo individualių namų kvartalų iki miesto centro, jo infrastruktūros – nedideli, įveikiami net pėsčiomis, todėl žmonės gali rinktis jiems priimtinesnį gyvenimo būdą. Juolab, kad ir prisijungimas prie miesto komunikacijų nėra toks sudėtingas ar brangus kaip didesniuose Lietuvos miestuose“, – pasakoja K. Šlikienė.

Nauji namai Panevėžyje
Nauji namai Panevėžyje

Tie, kurie nori namo, bet neįperka jo mieste, renkasi sodų bendrijas, kurios, kaip ir kituose šalies miestuose, jau senokai virto individualių namų kvartalais.

Sodybos Panevėžio rajone išlieka paklausios

Nepaisant pasibaigusio karantino, sodybas žmonės noriai perka. Kainos labai įvairios – nuo 15 iki 150 tūkstančių eurų, kaip ir patys objektai, bet jeigu suma adekvati, pirkėjas atsiranda. Perkama gyvenimui ar poilsiui gamtoje, ypač jeigu sodyba geroje vietoje, arčiau Panevėžio, netoli vandens telkinio, su patogiu privažiavimu.

Būsto nuomos rinkoje pagrindiniai klientai ukrainiečiai

Panevėžio būsto nuomos rinkoje pagrindinė paklausa – iš ukrainiečių pabėgėlių, bet savininkai prisibijo šių nuomininkų ne tik dėl potencialaus nemokumo, bet ir nežinios, kiek laiko jie gyvens išsinuomotame bute. Kainos nuomos rinkoje žymiai per pusmetį nesikeitė. Vieno kambario butą Panevėžyje šiuo metu ilgalaikei nuomai galima išsinuomoti už 200–280 Eur/mėn., dviejų kambarių – už 250–350 Eur/mėn. priklausomai nuo vietos, būklės ir įrengimo.

Butų kainos Panevėžio „miegamuosiuose“ mikrorajonuose

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *