Sandėliavimo patalpų pelningumas mažėja, bet investicinis patrauklumas išlieka

Logistikos centras
Logistikos centras. Image by Marcin from Pixabay 

Trūkinėjančios tiekimo grandinės kelia verslui logistikos iššūkius. Tam, kad galima būtų užtikrinti pasiūlą, reikia daugiau sandėliavimo galimybių. Šis poreikis dar labiau sausina ir taip jau seklią logistikos nekilnojamojo turto rinką, o augantys statybų kaštai bei mokestiniai pokyčiai koreguoja nuomos kainas ir sutarčių turinį. Dauguma naujų logistikos projektų yra plėtros stadijoje arba dar tik planuojami. Pasiūla yra sukoncentruota pavieniuose objektuose. Tai lemia, kad Vilniuje vakansija sumažėjo šiuo metu yra mažesnė nei 1 proc.

Metinės grąžos rekordas

„Investuotojams, ieškantiems sandėliavimo patalpų, tapo priimtina 6,5-7,5 proc. metinė grąža, ką galime vadinti savotišku rekordu nuo pat 2008 metų. Kitaip tariant, pelningumas mažėja, tačiau investicinis patrauklumas išlieka. Tai vyksta ne tik dėl labai ribotos pasiūlos, bet ir dėl šio sektoriaus paklausos perspektyvų, kurios vertinamos kaip vienos stabiliausių“, – teigia „Inreal“ komercinio NT grupės vadovas Rokas Rudys. Anot jo, dėl susiklosčiusių statybos rinkos tendencijų, naujų objektų statybos yra ženkliai sulėtėjusios, tad laisvo ir kokybiško ploto pasiūla sunkiai geba patenkinti esamą paklausą, o kas yra pastatoma, užsipildo nuomininkais žaibišku greičiu.

Rokas Rudys, „Inreal“ komercinio NT grupės vadovas
Rokas Rudys, „Inreal“ komercinio NT grupės vadovas
Sandėliavimo patalpų nuomos kainos auga

Sandėliavimo patalpų nuomos kaina kilo apie 20 proc. Prieš metus įprasta nuomos kaina už naujai pastatytus klasės pramoninius sandėlius buvo apie 4,50 Eur/kv. m. Tuo tarpu šiuo metu prašoma jau nuo 5,00 Eur iki 7,00 Eur/kv.m. Atitinkamai pakilo ir B klasės sandėlių nuomos kainos, kuriuos dabar siekia 4,00 iki 4,80 Eur/kv.m., kai prieš metus buvo galima išsinuomoti tokius sandėlius už 3,60 – 4,00 Eur/kv.m.

Šiuo metu modernių logistikos centrų nuomos kainos Vilniaus regione siekia 4,0–5,5 Eur/kv.m. Ribota pasiūla lemia, jog yra siūlomos patalpos ir po iki 7 Eur. Senesnes patalpas pavyktų išsinuomoti už 3–4,5 Eur/kv.m.

Sandėliavimo patalpų nuomos kainos
Sandėliavimo patalpų nuomos kainos
Statybų sąnaudos didėja

„Statybų kaštai smarkiai išaugo. Pastatyti naują, kokybišką sandėlį šiandien kainuoja 1000 – 1350 Eur/kv. m., tad pastačius nuomoti už mažiau nei 6,20 Eur/kv.m – tiesiog nerentabilu“, – sako R. Rudys. Jo teigimu, kai kurie vystytojai pristabdė naujas statybas kol taps aiškesnė 12–24 mėnesių prognozė arba kol suras nuomininką prieš pradedant statybas („built to suit“ principas). „Toks logistikos sektoriaus nekilnojamojo turto plėtros modelis visada buvo vyraujantis, tačiau šiuo metu jis tampa dar populiaresniu. Kita vertus, tokia vystytojų startegija stabdo ir taip lėtą projektų vystymo tempą, ir pats „buil to suit“ modelis ne visada yra priimtinas nuomininkams, kuriems patalpų reikia dabar, o ne po metų ar dvejų.

Nuomos kainų augimas ir patalpų stygius skatina nuomininkus sudaryti ilgesnes nuomos sutartis. Anksčiau buvęs įprastas 3 metų laikotarpis šiuo metu gali būti pratęsiamas ir dvigubai ilgesniam laikui

Sandėliavimo patalpų pasiūla – ribota

Spręsdamas logistikos iššūkius ir susidurdamas su nuomojamų sandėliavimo patalpų stygiumi, verslas ieško galimybių įsigyti turtą pats. Tačiau sandėliavimo patalpų rinkoje pasiūla šiuo metu yra ypač ribota, nepaistant to, kiek pirkėjas būtų pasiryžęs sumokėti. „Dėl ribotos pasiūlos, turime išbalansuotą tiek sandėliavimo patalpų nuomos tiek pardavimų rinkas, kas nėra pati geriausia perpektyva potencialiems nekilnojamojo turto pirkėjams ir gera žinia tiems, kas spėjo išmintingai investuoti“, – teigia R. Rudys.

Sandėliavimo patalpų užimtumas Vilniuje
Sandėliavimo patalpų užimtumas Vilniuje

2022 metų I pusmečio Lietuvos ekonomikos ir nekilnojamojo turto apžvalga

Komercinių sklypų rinka Vilniuje – aktyvi, bet tuščia eiga

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *