Šiaulių būsto rinka – tarp pardavėjų norų ir pirkėjų galimybių

Šiaulių miestas
Šiauliai

Būsto kainos nuo 2022 metų pradžios iki vidurio Šiaulių būsto rinkoje ūgtelėjo apie 25 proc.  – nuo 1000 Eur/kv. m iki maždaug 1250 Eur/kv. m. „Lyginant pavasarį ir vasarą, aktyvumo skirtumas – akivaizdus. Pavasarį dirbome nuo ryto iki vakaro būstų apžiūrose, konsultuojant klientus, sudarant sutartis. Birželį ir iki liepos vidurio rinką buvo ištikęs štilis, nors parduodamų būstų pasiūla buvo gana didelė. Tikėtina, kad nekilnojamojo turto kainų šuolis, kaip ir karas Ukrainoje, ir galimos recesijos baimė, ir palūkanų augimas žmonėms turėjo poveikį. Kita vertus, šiuo metu jaučiame aktyvumo sugrįžimą. Pinigų žmonės vis dar turi ir supranta, kad „gulėdami“ jie nuvertėja, todėl pirkėjai grįžta į rinką norėdami išsaugoti savo santaupų vertę. „Gal dar palaukti? – klausia jie mūsų, – gal kitais metais kainos kris, gal bus pigiau?“. Nebus pigiau. Veikiau pajamos vysis išaugusias kainas nei kainos kris“, – mano „InrealNT brokerė Šiauliuose Alma Šiošytė. Tiesa, ji pripažįsta, kad šiuo metu pardavėjų lūkesčiai yra smarkiai išaugę, ir dalies objektų  kainos – ne visada adekvačios. Anot A. Šiošytės, tokių pasiūlymų skelbimai ilgokai užsibūna portaluose net ir esant nedideliam pasirinkimui.

Naujų projektų – vos vienas kitas

Naujos plėtros projektų Šiauliuose mažai. Viena tokių sėkmės istorijų – „Salduvės“ viešbučio konversija. Pastatas buvo renovuotas suformuojant nedidelio ploto apartamentus, kurie parduoti dar neužbaigus projekto. Anot A. Šiošytės, tokie būstai perkami kaip investicija ir ypač vertinami nuomos verslu užsiimančių šiauliečių. Su daline apdaila tokių konvertuotų būstų kaina siekia apie 900 Eur/kv. m. Konvertuojamame buvusiame policijos komisariato projekte, nors rekonstrukcija ten dar tik prasidėjo, jau siūloma įsigyti būstų „iš brėžinių“. Yra ir daugiau potencialių konversijai pastatų – „Lietuvos draudimui“ ir „Lietuvos paštui“ priklausantis nekilnojamasis turtas.

„Salduvės“ viešbučio konversija
„Salduvės“ viešbučio konversija
Nuomos situacija Šiauliuose kaip visada – sudėtinga

„Nuomos rinkoje dar sunkiau nei iki karo Ukrainoje. Kainos pakilo maždaug 30 proc.  Dėl kiekvieno pasiūlomo nuomai būsto prasideda vos ne aukcionai. Nuomininkai nebeturi galimybės derėtis, nes paklausa labai smarkiai viršija pasiūlą“, – pasakoja A. Šiošytė. Anot jos, vieno kambario butą šiandien gali pavykti išsinuomoti mokant apie 250–300 Eur/mėn., 2 kambarių – 300–500 Eur/mėn., priklausomai nuo vietos ir įrengtumo. Kambarys bendrabutyje su patogumais kainuoja 150–200 Eur/mėn., be patogumų – nuo 100–120 Eur/mėn. Skelbimų portaluose galima rasti 60-70 butų nuomos pasiūlymų Šiauliuose. Metų pradžioje būdavo 120-140.

Individualių namų rinkoje labiausiai pageidaujama nauja statyba

Paskutinį dešimtmetį Šiauliuose vyko itin intensyvi individualių namų kvartalų plėtra į pakraščius ir užpildant neurbanizuotus plotus mieste. Gyvenamieji rajonai ir toliau plečiasi visomis kryptimis, nes labiausiai šiauliečių pageidaujami, būtent, naujos statybos namai, nors šiuo metu ir juntamas rinkos lėtėjimas.

Alma Šiošytė, „Inreal“ NT brokerė
Alma Šiošytė, „Inreal“ NT brokerė

Anot „Inreal“ NT brokerės, individualių namų rinka Šiauliuose buvo itin aktyvi pavasarį, o šiuo metu žmonės galvoja, kaip reikės įsirengti nusipirktą būstą, nes paprastai namai parduodami 85 proc. baigtumo. Gąsdina ne tik smarkiai išaugę statybinių, apdailinių medžiagų kainos, bet ir statybininkų užimtumas. Tikimybė spėti įsirengti iki žiemos – maža, vadinasi namą teks išlaikyti per visą žiemą jame negyvenant. Tai – papildomi kaštai, kurių žmonės nenori prisiimti.

Šiaulių individualių namų kvartalai
Šiaulių individualių namų kvartalai

Nemaža dalis ir tų, kurie pirkosi sklypą ir patys rengėsi statytis namus, šiuo metu įšaldo savo sumanymus ir laukia aiškesnės situacijos statybų rinkoje arba parduoda ir ieško nusipirkti jau pastatytą ir įrengtą namą. Individualaus namo su daline apdaila kaina šiuo metu siekia 1200–1300 Eur/kv. m.

Sodybų rinka – sulėtėjusi, bet dėl kitų priežasčių

Šiaulių sodybų rinkoje taip pat juntamas sulėtėjimas, tačiau čia, pasak „Inreal“ NT brokerės, labiau veikia pasiūlos trūkumas. „Per karantiną labai daug sodybų aplinkui Šiaulius buvo nupirkta. Šiuo metu tiesiog nėra iš ko rinktis. Šiaulių rajone net dviejų dešimčių objektų nėra. Dalis jų – negyvenamos, kur būtinas kapitalinis remontas arba apskritai – griovimas. Kitur – kainos neadekvačiai užkeltos“, – pasakoja A. Šiošytė. Jei pasitaiko tvarkingos sodybos už gerą kainą, tokios nuperkamos labai greitai. Sodybų kainos skelbimų portaluose labai įvairios – nuo 150 iki 3000 Eur/kv. m.

Sodyba
Sodyba

Šiaulių butų kainos per metus šoktelėjo ketvirčiu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *