Dairotės senos statybos buto? Atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus.

Senos statybos daugiabučiai

Itin aktyvi naujų būsto projektų plėtra bei rekordiniai pardavimai pirminėje rinkoje išjudino ir senų butų rinką. Ką reikia žinoti ir apie ką pagalvoti dairantis būsto senos statybos daugiabučiuose (iki 1995 m. statybos), pasakoja „Inreal“ NT brokeris Arminas Karalius.

Išlaikymo sąnaudos

Ne paslaptis, kad senos statybos butų išlaikymo sąnaudos paprastai būna ženkliai didesnės nei būstų naujuose pastatuose. Dažniausiai – dėl išlaidų šildymui. Senos statybos namuose įprastas centrinis miesto šildymas be radiatorių reguliavimo galimybės. Toks šildymo būdas šiandien yra vienas brangiausių, ne retai prilyginamas šildymui elektra. Didžiausios tokio šildymo išlaidos dažniausiai yra blokiniuose daugiabučiuose. Kiek mažesnių galima tikėtis senuose mūriniuose namuose. Žinoma, svarbus aspektas yra ir pati namo būklė, langai, jų sandarumo kokybė bei  visi kiti galimi „šalčio tiltai“, dėl kurių išauga šildymo sąnaudos. Taigi, prieš įsigyjant būstą sename name, būtina patikrinti jo šildymo išlaidas.       

Arminas Karalius, „Inreal“ NT brokeris
Arminas Karalius, „Inreal“ NT brokeris
Namo renovacija

Namo renovacija – vienas svarbių aspektų, ieškant būsto senos statybos name. Tačiau jis kelia ne vieną klausimą. Ar namui planuojama renovacija? Kokios bus išlaidos? Jei renovacija atlikta, kokia įmoka jau padaryta, o kiek dar liko mokėti? Kas buvo atlikta – ar keistos komunikacijos, ar tik „kosmetiniai“ atnaujinimai? Kaip keitėsi šildymo išlaidos po renovacijos? Tai – klausimai, atsakymus į kuriuos svarbu sužinoti, įsigilinti bei įvertinti.

Namo renovacijos poreikis dažniausiai kyla dėl jau aptartų didelių šildymo išlaidų, kurios rodo, kad šildymo sistema yra sena ir/arba namas „kiauras“. Prieš renovaciją yra pateikiami skaičiavimai, parodantys, kaip po jos sumažėtų šildymo sąnaudos ir padedantys namo gyventojams sprendžiant, ar verta namą renovuoti. Dažniausiai ši investicija į namą atsiperka tik po 10-15 ar net 20 metų, o visą šį laikotarpį, nors ir šildymas bus pigesnis, patirsite panašias, kartais net didesnes, išlaidas, nes prie įprastų mokesčių prisidės įmokos už renovaciją. Žinoma, namo renovacija nėra tik šildymo išlaidų sumažinimas. Renovuoti namai įgauna estetinę išvaizdą, sutvarkomos bendros erdvės, aplinka, ir tai išties kuria nemažą pridėtinę vertę būstui.

Butas renovuotame name kainuos brangiau, būsto išlaikymo sąnaudos (įskaičiuojant įmokas už renovaciją) sumažės, veikiausiai, tik jūsų vaikams. Kita vertus, gyvensite švaresnėje aplinkoje, šiltame būste, bus mažesnė avarijų, kurios dažnai kainuoja nemažus pinigus ir „nervus“, tikimybė. Taip pat, ateityje tokį butą bus lengviau parduoti už didesnę kainą.

Senos komunikacijos
Komunikacijos bute

Svarbi ne tik pastato renovacija, bet ir komunikacijų – elektros instaliacijos ir vamzdynų – būklė pačiame bute. Šis aspektas ypač svarbus perkant tvarkingą būstą, kuriam neplanuojamas  remontas. Senuose namuose elektros laidai bei vamzdynai dažniausiai yra kritinės būklės. Buto komunikacijų atnaujinimas kainuoja nemažai laiko ir pinigų, o atlikti svarbu ir rekomenduotina. Jei sename bute toks atnaujinimas nepadarytas, numatykite papildomas išlaidas ir įvertinkite būsto kainą jas pridėję.

Bendros erdvės

Kiemas, laiptinė, liftas – tai svarbios vietos, kurias praeiname kiekvieną dieną, po keletą kartų išeidami ir grįždami į savo būstą. Senos, gerai neužsidarančios durys, nerakinamos nusilupusiomis sienomis laiptinės, sukiužę langų rėmai, išdužę stiklai, neprižiūrimas apšvietimas, senas neremontuotas liftas, purvynas kieme ir sulūžusios supynės – ne retas vaizdas senuose daugiabučiuose, kurių reiktų vengti. Ir tai – ne tik dėl emocinio aspekto, bet ir dėl būsto bei gyventojų saugumo. Apžiūrėkite ir rūsio, sandėliukų patalpas – ar jos rakinamos, sausos ir prižiūrimos? Nesutvarkytos bendros erdvės signalizuoja apie laukiančias investicijas jų tvarkymui arba kaimynų nenorą to daryti. Tiek vienu, tiek kitu atveju tai – didelis nepatogumas gyvenant ir kliūtis parduodant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *