Kaimynai – (ne)svarbus buto pasirinkimo faktorius

Įprasta sakyti, kad buto vertę lemia trys faktoriai: vieta, vieta ir vieta. Tačiau yra dar vienas faktorius, kuris niekada nepakliūva į vertintojų rodiklių lentelę, nors turi tiesioginę įtaką jūsų gyvenimo kokybei. Tai – kaimynai. Kokie jie – ypač aktualu daugiabučių gyventojams, kurie su kaimynais dalinasi ne tik laiptinę, liftą ir bendrąsias kiemo erdves, bet ir visą namo konstruktyvą: pamatus, stogą, sienas, kurie yra bendra namo nuosavybė. Kokių problemų jums gali sukelti kaimynai, ir kaip tų problemų išvengti, pataria INREAL grupės pardavimų vadovė Sigita Jokšienė.

INREAL grupės pardavimų vadovė Sigita Jokšienė
INREAL grupės pardavimų vadovė Sigita Jokšienė

Triukšmas

Nepageidaujamas triukšmas stipriai veikia žmogaus psichiką, o per ją – ir fizinę sveikatą. Koks triukšmas yra aplinkoje prie buto, kurį ketinate įsigyti, sužinoti nesudėtinga. Toks triukšmas priklauso nuo jį keliančių veiksnių: judrios gatvės, sankryžos, oro uosto ir pan. Taip pat – nuo namo langų orientacijos į triukšmingus objektus, paties namo triukšmo apsaugos parametrus. Tačiau yra kitas triukšmas: hardroko mylėtojo hit‘ai, gamos pianinu sekmadienio rytą ar šuns kiauksėjimas naktį. Apie tai jums galėtų papasakoti tik patys kaimynai. Bet vargu, ar pasakos, todėl bent jau išsiaiškinkite, kokio jie amžiaus, ar turi vaikų, ar laiko augintinius. Tai leis iš anksto suprasti, ar jie bei jūs panašiai suvoksite triukšmą. Nes tai, kas erzins senjorų amžiaus žmones, bus toleruojama turinčių šeimas su mažais vaikais, ir – atvirkščiai.

Skirtingas tvarkos supratimas

Jeigu įėję į laiptinę išvysite senų baldų sandėlį, nevažiuojantį dviratį, vaikų vežimėlius ir stirtą maišų su neaiškiu turiniu, paklauskite savęs, ar tai jūsų neerzina? Nes jei taip, tai geriau apsisukite ir išeikite, nes apsigyvendami su kaimynais, turinčiais kitokį nei jūsų tvarkos supratimą, pasirašysite amžinų konfliktų nuosprendį. Manote išauklėsite juos pagal save? Sėkmės!

„Gyvūnų mylėtojai“

Kabutės čia – ne veltui. Naminiai gyvūnai gyvena šalia žmogaus jau dešimtis tūkstančių metų ir taip socializavosi, kad dauguma, regis, viską supranta, tik kalbėti nemoka. Užtat moka loti, kaukti ir kniaukti, ir dažniausia – naktimis. Ir tada tokie „gyvūnų mylėtojai“ kaimynai išstumia pūkuotuosius savo šeimos narius į balkonus, kad šie paįvairintų poilsį ne tik jiems. Dar būna labai užsiėmę kaimynai, kurie randa laiko išvesti į lauką augintinį kartą per parą. Dažniausiai pastarieji nebeišlaiko jau lifte ar laiptinėje. Tokių „pamirštų“ prastos kaimynystės palikimų galima rasti ne tik pagal akivaizdžius įrodymus, bet ir pagal kvapą. Todėl kai apžiūrinėsite senų daiktų sandėlius laiptinėse, kyštelkite nosį ir į liftą. Kita „gyvūnų mylėtojų“ kategorija – pagyvenusios moteriškės, globojančios benames kates. Tokios kačių fermos yra ypač pavojinga kaimynystė mažiems vaikams, nes platina pavojingas, sunkiai gydomas ligas. Ar yra kieme tokia kačių ferma taip pat turėtumėte pajusti pagal kvapą bei aplink laiptinę besimėtančio maisto likučius. Kitų augintinių keliamos problemos būna kur kas retesnės, nors yra tekę išgirsti istorijų apie pabėgusius tarantulus, nuodingą gyvatę ir prijaukintą varną, terorizavusią visą kvartalą. Pastaroji skrisdavo į butus ir ten šeimininkaudavo, todėl žmonės bijodavo atidaryti langus.

Žalingi įpročiai

Jeigu jūs rūkote pats, veikiausiai, jūsų neerzins dūmą traukiantys kaimynai. Bet jeigu tabako kvapas nėra jūsų mėgstamųjų sąraše, kaimynas rūkorius gali smarkiai gadinti gyvenimą. Ypač gaiviais vasaros vakarais, kai per atidarytą langą dvelktelės ne grynas oras, bet cigaretės dūmas, o pūstelėjus vėjui jūsų balkono turėklus ir grindis nusės pelenai ir nuorūkos. Ar rūkantis kaimynas privers jus nepirkti būsto? Veikiausiai, kad ne, bet tapti „paskutiniu lašu“ apsisprendimo svarstyklėse – gali. Be to, rūkymas – ne pats blogiausias žalingas įprotis. Alkoholizmo bei narkomanijos pasekmes junta ne tik įklimpusiųjų šeimos, bet ir kaimynai.

Nuomininkai

Nuomininkų būna įvairių – triukšmingų ir tylių, tvarkingų ir apsileidusių, mokių ir nelabai. Tačiau namas, turinis daug nuomojamų butų, visada bus probleminis. Lietuvoje nuomininkai nėra ilgalaikiai, todėl jie nenori tapti aktyviais bendrijos nariais, o silpna namo bendrija nėra veikli.

Nemokumas

Gyvenant daugiabutyje nuolat atsiranda bendrų reikalų, už kuriuos tenka „susimesti“ visiems. Tai gali būti ir sugedęs liftas, ir prakiuręs stogas ar bendrijos sprendimas įrengti naują vaikų žaidimo aikštelę. Ir neretai atsiranda tie, kurie už tai mokėti negali. Arba nenori. Dar liūdniau būna, kai nemokūs kaimynai, neturintys draudimo, užlieja jūsų butą.

Bendras patarimas perkantiems naują būstą – pažinkite būsimus kaimynus ir rinkitės būstą ne tik pagal vietą, bet ir pagal savo atitikimą kaimynų amžiaus kategorijai, socialiniam statusui, šeimos sudėčiai, pomėgiams bei įpročiams. Kita vertus, kaimynas nėra „visam gyvenimui“ ir draugiškas pokalbis gali išspręsti daugiau problemų nei kasdieniai kivirčai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *