Butų dydžių ir suplanavimų tendencijos

Pasiryžus įsigyti naujus namus tenka priimti daugybę sprendimų dėl būsto vietos, įrengimo bei, žinoma, jo dydžio ir kambarių skaičiaus. Kokios šiuo metu tendencijos vyrauja naujos statybos butuose Vilniuje bei į ką atkreipti dėmesį priimant sprendimus dėl būsimo buto dydžio, pasakoja „Inreal“ grupės pardavimų vadovė Sigita Jokšienė.

Naujos statybos butai – iki 10 proc. mažesni už statytus prieš 5-6 metus

Šaltinis: INREAL

Praėjusio šimtmečio pirmoje pusėje žmonės gyveno erdviau. Aukštos lubos, dideli langai ir daugiau vietos kambariuose suteikia žavesio seniems butams. Sovietmečiu būsto dydžiai „susitraukė“, atgavus nepriklausomybę – išdidėjo, o šiuo metu vėl stebima butų plotų mažėjimo tendencija. Labiausiai ši tendencija jaučiama 1 kambario ir 3 kambarių butuose – per šešerius metus jų dydis sumažėjo net 10 proc. 3 kambarių buto vidutinis plotas per šešerius metus „susitraukė“ beveik 6,5 kv. m. Ploto mažėjimas, nors ne toks ženklus, pastebimas ir erdviuose, didelio ploto projektuose.

 Naujų projektų būstų plotai, išties, tampa panašūs į statytų prieš 50-60 metų, bet jų vidinės erdvės smarkiai skiriasi. Tai sąlygoja racionalus, tinkamas šiuolaikiniam žmogui gyvenamųjų patalpų planavimas bei pirkėjų noras mokėti mažesnę suminę buto kainą. Juk svarbi ne tik paties būsto kaina, bet ir tai, kiek reikės investuoti į buto apdailą bei įrengimą. Kuo didesnis buto plotas – tuo didesnė galutinė suma. Taigi, naujo būsto ieškantys miesto žmonės dairosi kompaktiškų ir patogių butų, nes tokių kaina, tiek su įrengimu, tiek su daline apdaila, yra mažesnė.

Didžiausia erdvė namuose – svetainė, sujungta su virtuvės zona

Sovietinės epochos daugiabučiuose buvo įprasta daryti atskirą virtuvę. Naujuose projektuose butuose jau įsitvirtino standartas, kai svetainė yra sujungiama su virtuve į bendrą 20-30 kv. m. ar kiek erdvesnę patalpą, priklausomai kokio dydžio butas.  Čia ne tik gaminamas maistas. Šiandien virtuvė-svetainė yra ta vieta, kurioje namiškiai susitinka, kalbasi, bendrauja, poilsiauja ir pramogauja kartu. Šiuo metu naujos statybos butų, kur šios erdvės būtų suplanuotos atskirai, tiesiog, nebėra. Neretai ir senos statybos butuose griaunamos vidaus sienos ir formuojama bendra erdvė, taip siekiant geriau panaudoti vietą namuose.

Kuklūs miegamieji

Kai namuose yra didelė bendra virtuvės-svetainės erdvė, didelio miegamojo tiesiog nereikia. Miegamieji kambariai naujuose būsto projektuose dažniausiai yra gana kuklūs – apie 10 kv. m. Planuojant miegamąjį, svarbiausia, kad jame tilptų dvigulė lova bei rūbų spinta – tai du pagrindiniai šio kambario baldai. Didelis privalumas – jeigu miegamajame ar šalia jo yra galimybė suplanuoti drabužinę, kuri dažniausiai užima apie 2 – 3 kv. m. Turėti drabužinę reiškia daugiau šviesos ir oro bei mažiau dulkių miegamojo erdvėje.

Vaikams skirti kambariai, paprastai, būna nuo 8 kv. m ploto. t.y. šiek tiek mažesni už tėvų miegamąjį. Čia turi tilpti lova, darbo stalas, spinta.

Vonios kambarys

Vonios kambarys – svarbi namų vieta, nes čia mes pradedame ir užbaigiame veikliąją paros dalį. Tai – viena pirmiausiai apžiūrimų erdvių ieškant būsto. Šiandien įprasta suplanuoti bendrą vonios ir tualeto kambarį, kurio plotas siekia apie 5 kv. m. Įrengiant vonią vietos reikia daugiau, dušo kabinai – mažiau. Vonios naujuose projektuose statomos daug rečiau nei prieš keletą dešimtmečių. Didesnės kvadratūros būstuose yra vertinamas kelių sanitarinių mazgų įrengimas.

Holas

Anksčiau buto kambarius ir virtuvę jungdavo siauri tamsūs koridoriai. Naujuose projektuose tarp holo ir virtuvės-svetainės erdvės durų nebūna, todėl 6-8 kv. m holo dar labiau praplečia bendrąją namų erdvę. Svarbiausia holo paskirtis – būti lauko drabužių dėtuve ir kabykla.

Alternatyvos individualiam namui

Žinoma, iš nuosavo namo persikraustantys žmonės, kurie yra pratę turėti daug erdvės kambariuose, yra linkę rinktis didesnius butus, nes jie labiau atitinka jų gyvenimo įpročius. Yra naujų projektų, siūlančių didelio ploto butus – 100 -120 kv. m ir dar didesnius, su terasomis ar kiemeliais, įspūdingais vaizdais pro langus. Būtent dėl unikalumo tokie būstai yra paklausūs ir tampa puikia alternatyva individualiam namui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *