Kokių klaidų reikia vengti, kad investicijos į komercinį NT atsipirktų

Nekilnojamąjį turtą (NT) perkantys neprofesionalūs investuotojai įsigyja ne tik butus, bet ir nedidelį komercinį NT – administracines, prekybos, paslaugų, maitinimo ar nedideles gamybines patalpas. Komercinis NT gali generuoti 8-11 proc. grąžą, tačiau nepatyrę savininkai dažnai daro klaidų, mažinančių jų investicijų atsiperkamumą.

Robertas Puidokas,
INREAL grupės Nuomos skyriaus vadovas

Įvairų nedidelį komercinį NT kaip investiciją perka ir fiziniai asmenys, ir mažos įmonės, ieškančios alternatyvų, kur saugiai įdarbinti pinigus. Komercinės patalpos pritaikytos mažiems biurams, prekybai, maitinimui, įvairioms paslaugoms arba nedidelės gamybinės patalpos per metus gali generuoti 8-11 proc. grąžą – priklausomai nuo turto likvidumo ir būklės. Tačiau neretai tokio NT savininkai daro klaidų dėl kurių gauna mažesnę investicijų grąžą, nei galėtų.

1. Nustato per didelę nuomos kainą

Gana dažnai įsigiję komercinį NT naujieji savininkai jį nori išnuomoti brangiau nei rinkoje vyraujančios kainos – ypač fiziniai asmenys linkę pervertinti savo NT. Labai dažnai jie remiasi ne rinkos analize, bet nuojauta arba draugų, pažįstamų patirtimis, nesusimąstydami, kad patalpos būna unikalios – skiriasi jų vidaus planavimas, įrengimo lygis, vietos patogumas aktualumas verslui. Dėl netinkamai nustatytos nuomos kainos, užsitęsia nuomininkų paieška ir turto savininkas ne tik negauna pajamų, bet ir patiria patalpų išlaikymo išlaidų. Pasitaiko atvejų – tiesa, gerokai rečiau, – kai NT savininkai nustato pernelyg mažą nuomos kainą, o tai irgi reiškia negautas pajamas. Išvengti tokių klaidų padėtų patyrusio brokerio konsultacija – svarbu, kad jis specializuotųsi komercinio NT segmente.

2. Neįvertina nuomininko finansinio pajėgumo

Kartais labiau apsimoka kurį laiką negauti pajamų ir ilgiau paieškoti nuomininko, bet susirasti patikimą klientą, nei išnuomoti savo turtą pirmai pasitaikiusiai įmonei, nepatikrinus jos finansinės padėties.
Kaip rodo praktika, tai ypač aktualu nuomojant patalpas maitinimo bei paslaugų bendrovėms. Apie potencialų nuomininką reikia išsiaiškinti kiek galima daugiau – kiek laiko įmonė gyvuoja, kiek darbuotojų turi, kaip kito įmonės pajamos, ar tvarkingai atsiskaitoma su darbuotojais ir tiekėjais. Pravartu nusipirkti ir paanalizuoti kredito biuro ataskaitą. Jeigu tai įmonė, plėtojanti paslaugų tinklą, galima apsilankyti jau veikiančiose vietose bei pasinaudoti jų paslauga, siekiant įsitikinti teikiamos paslaugos kokybe.
Jeigu įmonė nauja, prieš išnuomojant patalpas patartina susitarti dėl didesnio depozito. Pavyzdžiui, jei standartinis užstatas yra 3 mėnesių nuomos mokestis, patartina susitarti dėl 1,5 – 2 kartus didesnio depozito. Finansiškai pajėgi įmonė tokio dydžio depozitą galės sumokėti, o po metų užstatą bus galima bendru šalių sutarimu sumažinti, padengiant einamaisiais mokėjimais.

3. Neįvertina nuomos sutarties svarbos

NT administravimo patirties neturintys komercinio NT savininkai dažnai neįvertina nuomos sutarties svarbos. Sutartis turi būti paruošta profesionaliai, joje turi būti aprašyta kuo daugiau situacijų, galinčių kilti nuomos santykiuose. Jei sutartis parengta neprofesionaliai, daugiausiai nesklandumų ir ginčų kyla aiškinantis už ką atsakingas patalpų savininkas, o už ką – nuomininkas. Todėl labai svarbu detaliai aprašyti kaip pasidalijamos patalpų priežiūros ir remonto sąnaudos, mokesčiai už bendras patalpas, teritorijos priežiūrą, žemės nuomą ir pan. Siūlyčiau nuomos sutarties ruošimą patikėti NT patirties turintiems teisininkams, kurie ne tik paruoš tvarkingą, pilnos apimties nuomos sutartį , bet ir pasidalins vertingais NT valdymo patarimais. Investicijos į profesionalią sutartį atsiperka, kadangi keletui metų užtikrinamas gerokai sklandesnis nuomos procesas.

4. Lankstumo stoka

Komercinio NT savininkai – gerokai dažniau fiziniai asmenys, nei įmonės – būna nelankstūs derybose su savo nuomininkais, kai pastariesiems ko nors prireikia. Tai gali būti derybos dėl kainos pasikeitus situacijai rinkoje, nors dažniausiai deramasi dėl patalpų atnaujinimo ir remonto. NT savininkai dažnai nenori papildomai investuoti į patalpų atnaujinimą, tuo pačiu ir nesutinka mažinti nuomos mokesčio mainais už nuomininko investicijas į patalpų remontą. Tačiau vertėtų pasverti, kas naudingiau – galbūt labiau apsimoka išlaikyti mokų bei lojalų nuomininką, kuris patalpas nuomojasi ne vienerius metus, nei ieškoti naujo nuomininko. Neretai kompromisai ilgalaikėje perspektyvoje apsimoka labiau nei užsispyrimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *