Po kelių metų turistams Kaune taps gana ankšta

Kaune turistų srautai paskutinius penkerius metus vidutiniškai augo po 10 proc., viešbučių kambarių užimtumas per šį laikotarpį padidėjo penktadaliu, tačiau viešbučių plėtra buvo įšalusi. Vertinant suplanuotas investicijas į viešbučių plėtrą, po kelių metų turistams Kaune taps gana ankšta. Apie tai pasakoja INREAL Tarpininkavimo departamento Kauno skyriaus vadovas Gediminas Dranginis.

Gediminas Dranginis, INREAL grupės Tarpininkavimo departamento Kauno skyriaus vadovas

Šiuo metu Kaune veikiančiuose viešbučiuose yra apie 1 200 kambarių ir apie 2 400 vietų (lovų). Po ilgos pertraukos šiais metais buvo paskelbta apie vieno jau veikiančio viešbučio planuojamą plėtrą – „Algiro“ viešbutis ketina įrengti 24 naujus kambarius. Taip pat paskelbta apie vieno naujo viešbučio statybas – 3 žvaigždučių 175 kambarių „Moxy“. Tai prekės ženklas priklausantis viešbučių tinklui „Marriott International“.

2020 m. įgyvendinus suplanuotą plėtrą, viešbučių kambarių skaičius Kaune sieks apie 1 600, o lovų skaičius – apie 2 800. Bet nepaisant to, Kaunas išliks penketuke miestų, kur 1 000 gyventojų tenka mažiausiai viešbučių lovų palyginti su kitais panašaus dydžio Europos miestais.

Šiuo metu Kaune 1 000 gyventojų tenka 8 viešbučių vietos, o pavyzdžiui, Vokietijos Kylio mieste 1000 gyventojų tenka 17,4 viešbučio lovų, Brno mieste Čekijoje – 18,3, o Slovėnijos Liublianoje – 27,5 lovos. Mažiau nei Kaune viešbučių vietų 1000 gyventojų turi tik keturi Lenkijos miestai – Gdynė, Balstogė, Liublinas, Bydgoščius.

Tiesa, Kaunas Europos kontekste atrodo geriau, jei viešbučių lovų skaičių lyginame su viešbučiuose apsistojančių turistų skaičiumi – Kaunas šiuo metu yra labai panašiame lygyje kaip ir kiti panašaus dydžio Europos miestai.

Atrodytų, kad esamas lovų skaičius yra pakankamas, tačiau vertinant, kad turistų srauto augimas išliks nuoseklus (vidutiniškai po 10 proc. per metus), po 3-5 metų 1000 turistų tenkantis lovų skaičius nukris iki 8,6, kai dabartinis rodiklis siekia 10.

Reikėtų turėti omenyje, kad dėl aktyvios biurų plėtros Kauno mieste ir Kauno regione besikuriančių tarptautinių gamybinių kompanijų, turistų srautas gali augti sparčiau nei iki šiol. Be to, Kaune sparčiai besikuriantys užsienio investuotojai pritrauks verslo turistų segmentą, kuriam reikalingi aukštesnės klasės ir žinomų pasaulinių ženklų viešbučiai, ko Kaune šiuo metu nėra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *