Balkonas – ypatinga buto erdvė

Balkonas arba terasa – ypatinga buto erdvė. Tai – tarsi tiltas, kuris sujungia namus ir miestą. Net ir vos poros kvadratinių metrų balkonėlis gali tapti poilsio vieta, kur smagu išgerti ryto kavą, pasikviesti draugę pokalbiui ar, tiesiog, atsipalaiduoti, paleidus žvilgsnį klaidžioti miesto stogais. Šylantis pavasario oras – pats tinkamiausias laikas prisiminti balkoną ir pritaikyti jį naujam sezonui. Apie tai – INREAL grupės pardavimų projektų vadovė Ieva Šikšnytė-Brazienė.

Prieš keletą dešimtmečių daugumai gyventojų balkonas buvo savotiška sandėliuko – džiovyklos atmaina. Čia plevėsuodavo skalbiniai bei keliaudavo įvairūs daiktai, kurių „gal dar kada nors prireiks“. Retas kuris balkoną vasarą papuošdavo žydinčiomis gėlėmis. Lūžis įvyko atgavus nepriklausomybę, kai žmonės, pasivažinėję „užsienius“, atrado galimybę praplėsti savo būsto plotą tokia veranda. Tada prasidėjo ir įstiklintų balkonų mada. Žinoma, tuomet gyventojai savo balkonus stiklino kaip kas mokėjo ir nuo šio stichiško reiškinio namų fasadai virto įvairiaspalvėmis ir įvairiaformėmis chaotiškomis mozaikomis. Tokių pavyzdžių dar pakankamai galima prisižiūrėti miegamuosiuose rajonuose. Laikas, patirtys ir teisinis reguliavimas mus išmokė žvelgti plačiau ir naujų projektų balkonai nebe bjauroja, bet puošia miestą. Didelę įtaką šioms tendencijoms turi ne tik gerieji pavyzdžiai užsienyje, bet ir Lietuvos architektų, projektuotojų kūrybiški sprendimai. Šiandien balkonuose įkuriamos ne tik poilsio vietos, bet ir valgomieji, vaikų žaidimo aikštelės, oranžerijos ir t.t. Nors trumpas šiltasis sezonas mūsų šalyje palankesnis įstiklintų balkonų sprendimams, tačiau ir atviruose balkonuose galima įsirengti jaukias erdves.

Baldai

Balkono plotas dažniausiai yra nedidelis – 2-4 kv. m. Tačiau pasitelkę kūrybiškumą žmonės sugeba sukurti labai jaukią erdvę bendravimui su artimaisiais, draugais ar … pačiu savimi. Užtenka poros kėdžių ir staliuko. Turintys balkoną su stogu pastato jame ir stacionarius baldus. Nedideliuose balkonuose puikiai pritaikomi sulankstomi baldai. Labai praktiškas sprendimas – kuriame nors balkono šone patogu įtaisyti skrynią. Jos viduje gali būti laikomos lauko antklodes, sėdėjimo pagalvėlės, staltiesės ir t.t. Nors mūsų šalyje vasaros trumpos, bet ir jos kartais būna itin karštos. Viduržemio jūros regione plačiai naudojamos išskleidžiamos balkonų „markizės“ prigyja ir Lietuvoje. Kaip ir infraraudonųjų spindulių šildytuvai, pratęsiantys mėgautis neįstiklintu balkonu ir rudenį.

Apšvietimas

Apšvietimas – svarbi balkono įrengimo dalis, „prailginanti“ jo naudojimo paroje valandas. Ryški, stipri šviesa čia nereikalinga. Vienas patogiausių interjero dizainerių siūlomų sprendimų – taškinis-diodinis apšvietimas, kuris sumontuojamas atsižvelgiant į ploto panaudojimą arba dekoratyvinis žibintas. Kitas paprastas ir patogus variantas – vienspalvės „kalėdinės“ lemputės, kurios suteikia balkono erdvei ypatingo jaukumo.

Puošyba

Interjero dizaineriai mėgsta sakyti, kad pirma taisyklė puošiant mažą erdvę – jos neperkrauti. Paklauskite savęs, kas jums patinka? Romantiškai violetinė Provanso atmosfera, šviesus skandinaviškas stilius, ryškios pietietiškos spalvos ar subtilūs rytų tonai? Suteikite laisvę fantazijai ir sukurkite balkone vietą, kuri jus nuramintų, ar, atvirkščiai, pažadintų. Ir visai nebūtina dėl to keisti baldus. Įvairaus stiliaus ir spalvingumo sėdėjimo pagalvėlės, antklodės, kilimėlis ir keletas aksesuarų sukurs pageidaujamą nuotaiką.

Augalai

Gėlininkai pataria, kad renkantis gėles, būtina atsižvelgti, į kurią pasaulio pusę „žiūri“ jūsų balkonas, kurią paros dalį ir kaip stipriai jį apšviečia tiesioginiai saulės spinduliai. Dauguma vasarą žydinčių gėlių puikiai veši pietų ir vakarų pusėse. Šiaurės ir rytų kryptims labiau tiks vijokliai, mažaūgės vazoninės tujos ar spygliuočiai. Renkantis augalus verta pagalvoti ne tik apie jų vaizdą, bet ir kvapą. Įsodinę tarp spalvingų gėlių keletą daigų naktinukų ar levandos krūmelį mėgausitės ne tik žiedais, bet ir maloniu aromatu. Nenorite gėlių? Nauja mada – įkurdinti balkone prieskoninių augalų „lysvę“ – krapai, petražolės, bazilikai, kalendra, mėtos, raudonėlis ir melisa įkris ne tik į puodus, bet ir į arbatos puodelį.

Teisinis aspektas

Norėdami balkoną įstiklinti ar įrengti stogelį privalėsite parengti projektą ir gauti savivaldybės atsakingo darbuotojo leidimą. Paprastai abu šiuos darbus padaro projektuotojai. Šis teisinis reglamentas įsigaliojo 2010 metų spalio 1 d. Iki tol balkono stiklinimui leidimų nereikėjo. Taip pat reikėtų žinoti, kad balkonuose ir terasose draudžiama naudotis kepsninėmis. Tačiau sukloti balkone medines grindis, įrengti apšvietimą ar vasaros oranžeriją jums niekas nesutrukdys!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *