Utenoje išdygs naujas daugiabutis po beveik 10 metų

Utenoje projektuojamas naujas daugiabutis Krašuonos g.21 Tai bus pirmas daugiabutis gyvenamasis projektas Utenoje po beveik dešimtmečio ir pirmasis A–A+ energinės klasės namas mieste. Projekto įgyvendintojas Linas Valiauga sako, kad projekto imtis jį skatina šalies nekilnojamojo turto (toliau – NT) rinkos stebėsena bei konsultacijos su mieste dirbančiais brokeriais. „Pirminis sprendimas buvo „loterinis“ – įsigyti, o po to pagalvoti, ką daryti. Blogiausiu atveju – pasistatysiu sau monumentą“, – juokauja verslininkas. „O jei rimtai, yra noras sukurti kitokį projektą, kokio Utenoje dar nebuvo, nes „standartiniai“ pastatai,  neturintys jokio išskirtinumo, rinkos nesudomins“, – priduria L. Valiauga.

Naujas daiktas – visada geriau nei „atnaujintas“

Projektuojamo A – A+ energinės klasės namo bendras plotas – 1200 kv.m. Jame bus 20-25 dviejų-trijų kambarių butai, kurių kvadratinis metras galėtų kainuoti apie 1100 eur. Preliminari projekto vertė – 700 000 eurų.

Sklypą projekto plėtojimui p. Valiauga įsigijo drauge su parengtu ir suderintu projektu, tačiau naudotis juo neketina. Kad ir kokia pagunda būtų sutaupyti projektiniams darbams ir pasinaudoti esamu projektu, investuotojas nusprendė peržiūrėti jį iš pagrindų, nes butų suplanavimai yra moraliai pasenę. Seni pamatai taip pat bus liejami iš naujo.

Naujos tendencijos

Pasak INREAL NT brokerio Valentino Karvelio, regionus jau pasiekė didmiesčiuose prasidėjusi butų ploto mažėjimo tendencija. „Racionalus butų vidaus suplanavimas leidžia sumažinti bendrą būstų plotą bei jų kainą. Tie patys du kambariai gal būti suplanuoti ir 45, ir 60 kv. m plote. Mažesnis gali atrodyti erdvesnis ir žmonės jame jausis patogiau, nei antrame, kurio plotas, iš tiesų, didesnis. Viskas priklauso nuo gero suplanavimo“, – teigia V. Karvelis.

Keičiasi ir žmonių suvokimas, koks ir kur gyvenimas yra patogus. „Mažas miestas ar didelis – nesvarbu. Žmonės renkasi infrastruktūrą, o ne gyvenimą kaime su viena karve, dviem kiaulėm ir pulkeliu vištų. Keičiasi gyvenimo būdas, ateina supratimas, kad jei turi namą, tai jam reikia skirti daug laiko prižiūrint sklypo aplinką ir pan. Namas yra daiktas, kuriam tu turi tarnauti ir gyventi jam, o ne sau. Tuo tarpu gyvenant bute, bendra „buitim“ pasirūpina administratorius. Kam tokia filosofija priimtina, tas renkasi butą“, – svarsto L. Valiauga.

Dar viena tendencija, kurią regionai perima iš didmiesčių – butų apdaila. Būsto pirkėjai nebenori tuo užsiimti, tapti saviveikliniais interjero architektais. „Žmonės baigia pavargti nuo tų galvojimų ir meno išraiškų“. Naujame projekte pirmieji galės rinktis – pirkti su pilna ar daline apdaila, o vėliau visi būstai bus įrengiami.

Potencialūs pirkėjai – jaunos šeimos

„Šio daugiabučio potencialūs pirkėjai – jaunos šeimos iki 30 metų. Taip pat tarp jų gali rastis ir vyresnio amžiaus žmonės, norintys pakeisti seną butą į naują, energetiškai efektyvų. Manyčiau, bus tarp pirkėjų ir dirbančių užsienyje, bet ketinančių sugrįžti uteniškių. Tačiau stereotipas, kad nekilnojamąjį turtą regionuose perka vien tik „investuojantys emigrantai“ nėra teisingas“, – pasakoja V. Karvelis. Pasak jo, per dešimt metų gyventojų skaičius Utenoje sumažėjo beveik 10 000, kas yra ~30 proc. Ir, nepaisant to, nekilnojamojo turto poreikis tik auga. „Mes patys savęs klausiame – kaip galima paaiškinti tokį fenomeną? Priežastys turbūt kelios. Visų pirma, mentaliteto, šeimos kultūros pokyčiai. Anksčiau buvo norma gyventi viename name kelioms kartoms. Dabar gi, jauni žmonės nori savo atskiro gyvenimo. Jie dirba, nebijo skolinti iš banko, optimistiškai žiūri į ateitį“, – teigia INREAL brokeris.

Pasak projekto plėtotojo, šalia projekto vietos esanti mokykla – išskirtinis šio projekto privalumas, kuris bus itin įdomus šeimoms su vaikais. „Jei ne „mokykla kieme“, ši vizija gal ir gimusi nebūtų“, – sako p. Valiauga.

Bendradarbiavimas su miestu

Pasak p. Valiaugos, vyksta diskusija su Utenos savivaldybe dėl planų atnaujinti aplinkinių gatvių dangą. „Tokie dalykai labai svarbūs ne tik didmiesčių, bet ir regionų gyventojams. Džiugina pozityvus miesto požiūris ir noras bendradarbiauti“, – teigia NT plėtotojas. Šie infrastruktūriniai projektai Utenoje turėtų būti įgyvendinti jau kitais metais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *