Sodybų tuštėjimo metas Aukštaitijoje

Ežeringame šiaurės rytų Lietuvos krašte tuštėja poilsio sodybos. Aplink Uteną, Molėtus, Ignaliną, Zarasus šiuo  metu parduodama apie 270 sodybų, o tokio nekilnojamojo turto (NT) per šiuos metus nupirkta  apie 50. Sodybą šiame krašte pavyksta parduoti per 1-2 metus

„Poilsio, rekreacinės paskirties sodybų pardavėjų yra ženkliai daugiau nei pirkėjų. Žmonės už didelius pinigus pirkę tokį nekilnojamąjį turtą (NT) prieš krizę – 2006-2008 m., dabar jo atsisako. Sutinku ne vieną buvusį klientą, kuris tais laikais ieškojo sodybos, o dabar nori ją parduoti. Maždaug trečdalis sodybas parduodančių žmonių sako nebenorintys prisirišti prie nekilnojamojo turto, kurio priežiūrai tenka aukoti savaitgalius. Dalis žmonių parduoda sodybas nes emigruoja, dalis dėl amžiaus nebegali skirti jėgų turto priežiūrai. Labai retas atvejis, kad žmonės poilsio sodybas parduoda dėl finansinių problemų“, – pasakoja Valentinas Karvelis, INREAL grupės brokeris Aukštaitijos krašte.

Per šiuos metus Lietuvos šiaurės rytų krašte buvo nupirkta 152 individualūs namai iš kurių apie trečdalį sudaro poilsio sodybos, o pasiūloje šiuo metu yra apie 500-550  individualių namų iš kurių apie pusę sudaro poilsio sodybos.

 

„Didžioji pirkėjų dalis yra iki 45 metų amžiaus, susitvarkę karjerą, turintys stabilias pajamas ir ieškantys ramaus poilsio kampelio. Maždaug  80 proc. sodybų pirkėjų yra Vilniaus ir Kauno gyventojai. Dar apie 10 proc. šiuo metu gyvena užsienyje. Pasitaiko, kad vietiniai gyventojai, pavyzdžiui, uteniškiai, ar gyvenantys Molėtuose, nusiperka netoli miesto esantį nekilnojamąjį turtą su ežero pakrante kaip nuolatinę gyvenamąją vietą“, – pirkėjus apibūdina V. Karvelis.

Anot V. Karvelio, poilsio sodybų kainų vidurkį nustatyti sudėtinga – NT nestandartinis, tad kainų žirklės labai didelės.

„Jei kalbame apie tvarkingas, įrengtas sodybas, tai ežero ar upės pakrantės neturinčių sodybų kainos prasideda nuo 9.000 eurų ir, priklausomai nuo įrengimo, gali siekti apie 60.000 eurų. Pakrantę turinčios sodybos kainuoja nuo maždaug 25.000 eurų ir gali perkopti 140.000 eurų. Kainos priklauso nuo regiono, pavyzdžiui, Zarasuose sodybos juntamai pigesnės nei Molėtuose. Įtakos kainai turi ir tai, ar NT objektas yra prie didelio ir žinomo ežero, ar prie nežinomo mažo ežerėlio“, – pasakoja V. Karvelis.

INREAL grupės brokeris teigia, kad  Aukštaitijoje gyvybingiausia butų rinka miestuose – pasiūla kiek didesnė nei paklausa, tačiau už rinkos kainą butus siūlantys pardavėjai Utenoje juos parduoda per mėnesį, Molėtuose, Zarasuose, Ignalinoje – per 3 mėnesius. Antroje vietoje pagal aktyvumą yra sklypai individualiems namams statyti, o senos statybos individualius namus parduoti gerokai sunkiau dėl jų neekonomiškumo, nepatogaus patalpų suplanavimo.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *