Keliuose Vilniaus rajonuose butus užtruks išparduoti daugiau nei dvejus metus

Vilniaus naujų butų segmente per paskutinius metus mažiausiu likvidumu išsiskyrė trys sostinės mikrorajonai: Naujininkai, Justiniškės bei Žirmūnų dalis tarp Žirmūnų žiedo ir Rinktinės gatvės. Šių rajonų vidutinis paskutinių metų likvidumo rodiklis siekė nuo 2,3 iki 2,9. Vadinasi, visą juose esančią naujų butų pasiūlą, nekintant paklausos ir pasiūlos rodikliams, būtų galima tikėtis išparduoti per 2-3 metus. 

Robertas Žulpa INREAL grupės analitikas

Naujininkai yra vienas senųjų Vilniaus rajonų, esančių netoli Senamiesčio – vos 2-3 kilometrų atstumu. Tačiau gyventojai vis dar vengia kurtis šiame rajone dėl prastos kriminogeninės situacijos, pasenusios ir nesutvarkytos infrastruktūros. Naujo būsto plėtra rajone gana vangi – šiuo metu Naujininkuose yra vienas naujos statybos projektas, kuriame yra apie 80 neparduotų butų, o per mėnesį parduodama vidutiniškai po 4 butus.

Justiniškės yra vienas tankiausiai apstatytų Vilniaus rajonų, todėl naujų projektų plėtra daugiausia vyksta vakarinėje rajono dalyje – prie pat Vilniaus aplinkkelio.

Justiniškėse naujakuriai vangiai perka naujos statybos butus, nes tai yra vienas labiausiai nuo miesto centro nutolusių Vilniaus rajonų ir patekimas į Justiniškes yra gana sudėtingas – gyventojai susiduria su didele spūsčių problema tiek vykdami į centrą iš Justiniškių ryte, tiek iš centro grįždami vakare.

 

Tuo tarpu Žirmūnų dalis tarp Žirmūnų žiedo ir Rinktinės gatvės yra viena patogiausių Vilniaus vietų naujakuriams – puiki susisiekimo ir socialinė infrastruktūra, Neries pakrantė, Senamiestis kitoje upės pusėje, didelė naujo būsto pasiūla. Tačiau vidutinės naujo būsto kainos šioje Žirmūnų dalyje yra vienos aukščiausių Vilniuje ir siekia apie 2 800 eurų už  kv. m. Tai yra pagrindinė priežastis dėl ko ši Žirmūnų rajono dalis pasižymi pačiu prasčiausiu likvidumu Vilniuje. Daugelis norėtų čia gyventi, tačiau finansinės galimybės neleidžia, o tie, kurių finansinės galimybės neriboja, mieliau renkasi istorinius Vilniaus rajonus – Senamiestį, Užupį ar Žvėryną.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *